Predrag Manojlović – rođen je 05.04.1950. godine

Poznati srpski glumac, čovek izuzetnog talenta i vrhunskih ostvarenja, Predrag Miki Manojlović danas proslavlja svoj rođendan. Rođen u Beogradu, u glumačkoj porodici Miki je rastao uz roditelje koji su bili pozorišni glumci i koji su neposredno izvršili uticaj na njega još dok je dete bio, usmerivši ga ka glumi. Miki se po završetku Akademije opredeljuje za pozorište u kom nastupa u više predstava. Njegova televizijska karijera počinje sa serijom „Otpisani“ koja se snimala 1974. goidne.

Takođe imali smo to zadovoljstvo da ga gledamo u seriji „Grlom u jagode“ koju je režirao Srđan Karanović. Nakon filma „Podzemlje“ koji je snimljen 1995. godine, Miki odlazi u inistranstvo i tamo nastavlja da gradi svoje filmsko iskustvo. Iako ga duže vreme nije bilo na našoj sceni, Miki je svoj dolazak obeležio nekim od najspektrakularnijih uloga. Naša publika je imala zadovoljstvo da ga gleda u bezvremenskim filmovima koji i dan danas izazivaju pažnju. Među najpoznatijim filmovima u kojima je igrao Miki nalaze se „Crna mačka beli mačor“, „Tuđa Amerika“, „Tango argentino“, „Mi nismo anđeli“ i „Zavet“.

Godine 2011. proglašen je za počasnog doktora Evropske filmske akademije. Dobitnik je Bagrade za životno delo Pavle Vuisić, Dobričinog prstena, kao i priznanja Stefan Prvovenčani.

Pošaljite komentar