Petar Kralj – rođen je 04.04.1941. – 10.11.2011. godine

Vrhunski srpski glumac i veliko ime naše kinematografije, Petar Kralj rođen je na današnji dan. Rođen u Zagrebu, na teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije, Petar je bio sin jedinac u porodici Kralj. Oba roditelja su mu bili prosvetni radnici, otac profesor istorije a majka profesorica geografije. Po početku II svetskog rata porodica Kralj prvo odlazi u Rumu, a zatim u Sremsku Mitrovicu, u kojoj je mladi Petar proveo detinjstvo. Po završetku gimnazije u Novom Sadu, Petar upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, na kojoj je i diplomirao.

Od 1968. do 1979. godine bio je član Ateljea 212. kada postaje slobodni umetnik. Tokom svoje pozorišne karijere Petra smo imali priliku da gledamo najviše u Ateljeu 212 i Narodnom Pozorištu. Mala scena Ateljea 212, nosi danas njegovo ime. Petar je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoja dela. Među najistaknutijim nalaze se – Nagrada Miloš Žutić, Statueta Joakim Vujić, Nagrada Dobričin prsten, Nagrada Pavle Vuisić, Nagrada Zlatni ćuran i Nagrada Starijino pozorje. Petar je prvobitno bio oženjen Ljiljanom Gazdić, sa kojom ima jednu ćerku, a potom bivšom balerinom Sonjom Divac.

Velikan srpskog pozorišta i filma, Petar Kralj ostaće upamćem po svojim ulogama u ostvarenjima „Saša“, „Sumnjivo lice“, „Diplomci“, „Derviš i smrt“, „Kad porastem biću Kengur“, „Pozorište u kući“ i mnogim drugim.

Pošaljite komentar