Antonio Vivaldi – rođen je 04.03.1678. – 28.07.1741. godine

Najznačajniji predstavnik baroka, vrhunski violinista i kompozitor Antonio Lucio Vivaldi, rođen je na današnji dan. U vreme rođenja ovog slavnog muzičara, Venecija je bila jedan od najuzbudljivijih gradova Evrope. Posetioci iz celog sveta pronalazili su svoj put do Venecije, ne bi li prisustvovali njenim karnevalima, balovima, proslavama, umetničkim izložbama i drugim važnim događajima. Najviše od svega ljubitelji umetnosti su hteli da se dive muzici tog doba kojom je Venecija bila okupana. Najširoj javnosti Vivalni je poznat kao jedan od najvažnijih predstavnika baroknog instrumentalnog koncerta.

On je najviše vremena posvetio ovoj temi i popularisao je više od svih svojih savremenika. Pored Johana Sebastijana Baha, Vivaldi se smatra najznačajnijim kompozitorom barokne muzike. Vivaldi je bio i ostao jedan od najboljih violinista kako svog vremena tako i modernog doba. Kako je postao poznat širom Evrope, ubrzo dobija pozive širom kontinenta da svoja dela izvodi pred brojnom publikom. To mu je pružilo priliku da proputuje svet i dobije još više inspiracije za svoja dela. Vivaldi se smatra najprogresivnijim baroknim muzičarem za shvatanje čije muzike Vam je potrebno da istu pažljivo osluškujete.

Među njegovim najpoznatijim delima nalazi se delo „Četiri godišnja doba“ koje verno oslikava svaki detalj prirode kroz smenu godišnjih doba.

Pošaljite komentar