Isaac Newton – rođen je 04.01.1643. – 31.03.1727. godine

Najveći fizičar, matematičar, astronom i alhemičar svih vremena Isak Njutn rođen je na današnji dan. Jedan od najznačajnijih ličnosti u ljudskoj istoriji, veliki filozof i naučnik ostavio je savremenom čovečanstvu neprocenjiva dostignuća. Rođen u Linkolnširu u Engeskoj u izrazito bogatoj porodici koja se bavila poljoprivredom i stočarstvom, Njutn je rođen pre vremena i mnogi nisu verovali da će preživeti. Bio je toliko sićušan po rođenju da je po izjavi njegove majke mogao stati u kriglu piva. Oca je izgubio 3 meseca pre svog rođenja. Majka mu se ubrzo preudala i ostavila ga na staranje svojoj majci.

Školovanje je započeo u seoskoj školi, da bi kasnije bio poslat u Kraljevsku školu u Grantamu u kojoj je bio najbolji učenik. Tokom tog perioda Njutn je bio podstanar kod lokalnog apotekara sa čijom je pastorkom bio zaručen. Međutim kako je sve više Njutn bio zanesen naukom, njihova romansa se ohladila i njegova voljena se opredelila za drugog. Njutn datu damu nikad nije preboleo i nikada se nije oženio. Njutn je preferirao dela modernih filozofa kao što su Galileo Galilej, Nikola Kopernik, Johan Kepler i slični, nasuprot Arostotelovom učenju.

Oko godinu i po dana, Njutn biva izolovan u kući, zbog mera predustrožnosti povodom „velike kuge“, radeći na svom infinitezimalnom računu, problemima optike i pronalaženju zakona gravitacije.

Pošaljite komentar