Vlade Divac – rođen je 03.02.1968. godine

Najpoznatiji bivši jugoslovenski i srpski košarkaš, Vlade Divac danas proslavlja svoj rođendan. Proslavljeni košarkaš, svojim umećem potpuno je opčinio svet sporta i ušao u njegovu istoriju kao neprikosnovena legenda. Godine 2009. Divac postaje predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Tokom svoje dugogodišnje karijere Divac je igrao na poziciji centra u Slogi, Partizanu, Lejkersima, Hornetsima, Crvenoj zvezdi i Kingsima. Divac je jedan od prvih evropskih igrača koji je igrao u NBA. Igrajući u košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije Divac je dva puta osvojio svetsko prvenstvo i zadao težak zadatak budućim generacijama.

Takođe osvojio je i tri evropska prvenstva i dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama. Igrajući u nacionalnom timu Jugoslavije Divac je odigrao ukupno 145 utakmica postigavši 1345 poena. Za vreme svoje aktivne košarkaške karijere Divac je bio na položaju predsednika Partizana od 2000. – 2004. godine. Po završetku svoje igračke karijere postao je skaut Los Anđeles Lejkersa. Takođe bio je i sportski direktor košarkaške selekcije Real Madrida. Pored svoj izuzetnog košarkaškog umeća, Divac je godinama unazad bavi i humanitarnim radom.

Sa Žarkom Paspaljem, Aleksandrom Đorđevićem, Predragom Danilovićem, Zoranom Savićem, Dejanom Bodirogom i Željkom Rebračom osnivač je odranizacije pod nazivom Grupa 7. Takođe Vlade je i ambasador Ujedinjenih nacija.

Pošaljite komentar