Borislav Bora Đorđević – rođen je 01.11.1952. godine

Danas svoj rođendan proslavlja najveći roker sa naših prostora – Borislav Bora Đorđević. Frontmen grupe „Riblja Čorba“, poznatiji i kao Bora Čorba svojom pojavom, nastupima na javnoj muzičkoj sceni i vrlo realnim temama u pesmama, učinio je da rok kao muzički pravac postane svojevrstan način ispovedanja i propovedanja. Rok grupa „Riblja Čorba“ osnovana je davne 1978. godine, a Bora je na njenom čelu od prvog dana. Zbog svojih ponekad preterano ozbiljno shvaćenih tekstova Bora se suočavao sa optužbama kao što su „vređanje radničke klase Jugoslavije“.

Potpuno suprotno tome, on je zapravo isticao nezavidan položaj u kom se ista tokom devedesetih godina nalazila. Njegove pesme mnogi su smatrali provokativnim a Bora je nosio pečat najkontraverznijeg muzičara svoga doba. Na sebi svojstven način pratio je i opisivao stanje u zemlji, gledajući njen raspad i protiveći se tadašnjoj vlasti. Surov, realan, otvoren – takav je Bora Čorba. Iza sebe ima dva propala braka. Jedan sa Draganom sa kojim ima sina Borisa i jedan sa Aleksandrom, u kom nije imao dece. Bora je bio i ostao velika inspiracija mladima koji vole i poštuju rock n roll muziku.

I dalje njegova pojava označava neslaganje sa društvom u kom živimo, politikom i svetom uopšte. Buntovnik čak i u šestoj deceniji. Roker u pravom smislu te reči.

Pošaljite komentar