Jimmy Carter – rođen je 01.10.1924. 

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džimi Karter rođen je na današnji dan. U istoriji SAD –a on je bio 39. predsednik, a ujedno je i dobitnik Nobelove nagrade za mir. Tokom svoje predsedničke karijere u velikoj meri je doprineo razvoju Amerike i njenom jačanju na svetskom tržištu. Auto je brojnih knjiga koje su prevođene na sve svetske jezike, a koje se čitaju u jednom dahu. Njegov život započinje na porodičnoj farmi, u malom gradiću u južnoj Džordžiji.

Njegov otac, po zanimanju farmer i vlasnik prodavnice, verovatno nikad nije ni sanjao da će baš njegov sin jednoga dana biti na čelu jedne tako velike države, kojom će prema svedočenju i iskustvu mnogih smerno upravljati. Godine 1946. Džimi stupa u brak sa Rozelin Smit, koja je od njega bila mlađa 3 godine, a nakon smrti oca 1953. godine vraća se na porodičnu farmu. Nešto manje od deset godina potom postaje senator Senata države Džordžije. Nedugo potom, vođen velikim ambicijama kandidovao se za guvernera iste zemlje, međutim prvi put bezuspešno, dok mu je ista kandidatura pošla za rukom iz drugog pokušaja 1970. godine.

Sedam godina potom postao je predsednik jedne od najvećih zemalja sveta. Belu kuću napušta 14 godina kasnije, nakon što je izgubio bitku na predsedničkim izborima. Ostao je zapamćen kao pravedan i istrajan predsednik.

Pošaljite komentar