Rocky Marciano – rođen je 01.09.1923. – 31.08.1969. godine

Najpoznatiji američki profesionalni bokser, momak koji je učinio da boks postane svetski poznat, Rocky Marciano rođen je na današnji dan. Rođen u Broktonu, na tlu SAD, Roki je važio za apsolutnog svetskog prvaka u periodu od 1952. – 1956. godine. Njegov lik i izuzetan performans u ringu vrlo brzo je postao poznat ljubuteljima sporta a naročito boksa širom sveta. Čak šest puta je trijumfalno, zahvaljujući svom nepogrešivom stilu odbranio tituli prvaka sveta. Zadao je svojim znanjem i umećem težak zadatak kako svojim savremenicima, tako i budućim pokolenjima.

Ono što je za njega posebno karakteristično i što ga u veikoj meri izdvaja od ostalih boksera je činjenica da se povukao neporažen. Baveći se profesionalnim boksom, Roki je kročio u ring neverovatnih 49 i isto toliko puta odneo titulu pobednika. Fascinantna je činjenica da je čak 43 meča rešio u svoju korist klasičnim nokautom, protiv kog njegovi protivnici zaista nisu imali šanse. Nosio je epitet boksera sa najsnažnijim udarcem u istoriji sporta.

Nažalost u 45 godini života tragično gine u avionskoj nesreći. Više od pola veka nakon njegove smrti, sećanje na ovog izuzetnog mladića ne jenjava. Boks je imao svoj ultimatnog šampiona, a svet nesvakidašnjeg idola. Čak i pored velike konkurencije Roki i dalje ponosito stoji na pijedestalu najboljih boksera svih vremena.

Pošaljite komentar