Sandro Botticelli – rođen je 01.03.1445. – 17.05.1510. godine

Legendarni italijanski slikar Alessandro di Mariano Filipepi, poznatiji kao Sandro Botičeli rođen je na današnji dan. Predstavnik neoplatonističke filozofije, veliki umetnik i romantik stvorio je tokom svog rada dela od neprocenjive vrednosti. Rođen u Firenci, ovaj nadahnuti slikar neoplatonističke škole ranog renesansnog slikarstva podario je svetu umetnosti velelepna dela kojima se i danas milioni ljudi širom sveta dive. U njegovim delima najprisutnije su teme iz grčke mitologije kao i alegorijske slike u duhu humanizma. Kada je reč o kasnijem periodu njegovog stvaralaštva Botičeli se vraća na ekspresivo-emotivne religijske motive kasne Gotike.

Kao dete učio je zlatarski zanat, da bi ga otac povinujući se njegovoj želji upoznao sa Filipom Lipijem čiju školu je pohađao 3 godine. U toku tog i nešto kasnijeg perioda nastaju njegova dela Bogorodice na kojima se vidi uticaj njegovog učitelja. Godine 1481. dobija poziv od pape lično da oslika Sikstinsku kapelu. Nakon Medičijeve smrti završava se zlatno doba za firentinske umetnike. Počinju društveni i religijski nemiri. Botičeli tada pod uticajem sveštenika Savanapola, Medičijevog protivnika slika isključivo religijske teme.

Među njegovim najznačajnijim delima nalaze se „Čudesno obožavanje“, „Proleće“, „Rođenje Venere“, „Venera i Mars“, „Hristovo rođenje“ i svakako „Božanstvena komedija“.

Pošaljite komentar