Vanja Drach – rođen je 01.02.1932. – 06.09.2009. godine

Istaknuti hrvatski glumac Vanja Drach rođen je na današnji dan. Izuzetno talentovani pozorišni, filmski i televizijski umetnik, dao je veliki doprinos svojim umećem svetu filma. Vanja je rođen u Bošnjacima kraj Županje, a njegovo pravo ime bilo je Ivan. Nakon što je kao vrlo mlad izgubio oca, Vanja odrasta samo sa majkom. Po završetku srednje škole u kojoj je i dobio nadimak Vanja, odlazi na studije medicine u Zagrebu. Shvativši da je pogrešio profesiju, nakon godinu dana napušta medicinu i upisuje Pozorišnu Akademiju. Po završetku studija dve godine je proveo u Dramskom pozorištu Gavelli, a vrlo brzo prelazi u Hrvatsko narodno pozorište.

Od 1975. godine nastupa sa „Teatrom u gostima“, gostujući na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Svoju publiku oduševljavao je nastupima koji su usledili. Nakon 5 godina ponovo se našao u HNP prilikom čega je igrao u svim većim predstavama. Jedno vreme radio je i na Hrvatskom radiju učestvujući u dramskim programima, kao i programima poezije i proze. Iako najpoznatiji kao pozorišni glumac, Vanja je sa velikim talentom tumačio i uloge u antičkim dramama, delima ruskih, francuskih, engleskih i američkih klasika.

Takođe bio je vrlo zapažen prilikom tumačenja Krležinih uloga. Tokom svoje karijere dobio je brojna priznanja i nagrade za uspešan rad.

Pošaljite komentar