Klark Gejbl rođen je 1901. godine. Ovog američkog filmskog glumca najviše pamtimo po kultnom ostvarenju Prohujalo sa vihorom.

Počeci glumačkog rada datiraju od 1928. god. kada je debitovao na Brodveju. U Holivud je došao dve godine kasnije. Tokom karijere, najviše su mu ležale romantične uloge. Odlikovao ga je nonšalantni šarm, koji je osvajao žene širom sveta.


Njegov filmski opus broji oko sedamdeset filmova, a pored spomenutog filma, izdvojićemo i Saratoga, San Francisko, Pobuna na brodu Baunti.

Interesantno je da je aktivno učestvovao u Ratnom vazduhoplovstvu SAD, te da je primio odlikovanje Letačkog krsta, kao i Vazduhoplovnu medalju. Iako razočaran Holivudom u jednom trenutku, nakon završetka rata ipak se vraća filmskoj produkciji i snima još nekoliko zapaženih ostvarenja.

Klark Gejbl je preminuo 16. novembra 1960. godine, jer je dobio težak srčani udar, dva dana nakon završetka snimanja filma. Takođe je zanimljiv podatak da se njegovom smrću završava tzv.  Zlatno doba Holivuda.Pošaljite komentar