Srđan Dragojević je rođen prvog januara 1963. godine u Beogradu. Široj publici je poznat po filmovima Mi nismo anđeli, kao i Lepa sela, lepo gore, te filmu Rane, kao i Sveti Georgije ubiva aždahu. To je samo deo opusa poznatog reditelja, za koga se manje zna da je diplomirao kliničku psihologiju.


Priznati režiser je postao nakon prvog dela trilogije Mi nismo anđeli, što je zapravo jedna tinejdžerska komedija. Sledeći njegovi filmovi se bave ozbiljnijim tematikama, kao što je rat na prostoru bivše Jugoslavije, ali isto tako i posledicama tih kriznih godina ratovanja, kao što su devijantnosti društva koje je ogrezlo u kriminal. Saradnik je na pisanju scenarija filma Montevideo, bog te video, zajedno sa Draganom Bjelogrlićem.


Zanimljivo je da se replike iz filma Mi nismo anđeli koriste i dan danas, iako je to ostvarenje snimljeno davne 1992. godine. Srđan Dragojević se bavio i pisanjem poezije, a takođe i muzikom – svirao je gitaru u dva pank benda. Takođe, jedno vreme se bavio i politikom.
Pošaljite komentar