Branko Ćopić – rođen je 01.01.1915. – 26.03.1984. godine

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih književnika, Branko Ćopić rođen je na današnji dan. Rođen u Hašanima, u Bosanskoj krajni, Branko je po završetku osnovne škole, upisao gimnaziju u Bihaću. Učiteljsku školu je pohađao u u Banja Ludi, Delnicima i Sarajevu, a završio u Karlovcu. Nakon toga seli se u Beograd gde upisuje Filozofski fakultet. Svoje literarne radove prvi put javnosti predstavlja 1928. godine objavivši svoju prvu priču, a zatim i pripovetku 1936. godine. Tvorac je neprocenjivog blaga koje je nesebično poklonio srpskom narodu.

Zbog svog kvaliteta njegova dela su prevođena na gotovo sve svetske jezike – engleski, nemački, francuski i ruski. Kroz njegova dela provlači se suština života naroda u Bosanskoj krajni. Takođe pisao je i o patnjama naroda u oslobodilačkoj borbi. Vrlo slikovito je predstavljao seoski život, prikazivajući mentalitet i vedrinu seljaka, koji život doživljavaju kao večito veselje. Kreator je brojnih upečatljivih likova i živopisnih događaja, nadahnut izvanrednom pripovedačkom tehnikom. Svim svojim likovima pristupa je pažljivo opisujući ih do najsitnijih detalja. Član je bio Srpske akademije nauke i umetnosti, kao i Akademije nauke i umetnosti BIH.

Nažalost srpska književnost ostaje bez velikog umetnika te kobne 1984. godine kada Branko izvršava samoubistvo skočivši sa mosta Bratstvo i jedinstvo u Beogradu. 

Pošaljite komentar